2014. november 23., vasárnap

Rendszervaku Softbox (80x80cm) a Photoking-től. (beszámoló)

A PHOTOKING jóvoltából hozzám került tesztelésre egy rendszervaku softbox, mely nem tartozik a bonyolultabb fotográfiai termékek közé. Éppen ezért egy szimpla teszt helyett sokkal inkább élménybeszámoló jelleggel ismertetném.


A rendszervakuk számos előnyük mellett önmagukban sajnos túlságosan kis fényfelületet, és ezáltal kontrasztos, éles árnyékot produkálnak. Ez néha jó és szükséges, de az esetek többségében elkerülhetetlen valamilyen fényformáló alkalmazása. A viszonylag olcsó és hordozható rendszervakuk esetében vagy stúdióvakuhoz gyártott fényformálót vásárolunk (ilyenkor szükségünk lesz egy köztes adapterre), vagy speciálisan rendszervakukhoz készített terméket veszünk.

A rendszervaku softbox első és legfontosabb előnye a hordozhatóságá- ban rejlik. Összecsomagolva ugyanis elfér egy mindössze 35x25x11,5cm méretű táskában, súlya pedig alig másfél kiló. Az alábbi képen a táska és annak tartalma látható.


A csomag tartalmazza a derítőlaphoz hasonlóan összehajtogatható softbox fényszóró részét, külső és belső diffúzort, valamint a vakutartót, mely lehetővé teszi a fényformáló különböző szögben való döntését is.

Összeszereléskor az egyetlen apró probléma, amivel találkoztam, a vaku felfogatása volt. A gond természetesen nem szerkezeti hibából fakad, hanem mindössze abból, hogy normál felfogatás esetén a rádiós vakuvezérlőm miatt nem fér hozzá rendesen a vakum a softboxhoz.


- Első ránézésre némileg zavaró probléma, de elég egyszerűen orvosolható, íme:


Kissé nyakatekert megoldás, de működik. Természetesen a legjobb és legesztétikusabb az alábbi képen látható felépítés, ekkor ugyanis nem a vakupapucson keresztül, hanem egy külön kábellel kötjük össze a vezérlő egységet a vakuval:


A rendszervakukhoz általában (stúdiós társaikkal ellentétben) egyenlő oldalú softboxokat készítenek. Ezek közül a mostani, a 80x80cm-es verzió az egyik legnagyobb.

- diffúzorok nélkül - belső diffúzorral - külső diffúzorral -

Állvány tekintetében, egy ekkora méretű softboxnál már érdemesebb egy nehezebb, nagyobb teherbírású, nagy terpesztésűt választani. Természetesen egy kisebb vakuállvány is elbírja, de stabilitás szempontjából azért jóval kétségesebb lesz a végeredmény, mint egy normális stúdióállványnál. Kültéri használat esetén pedig mindenképpen ajánlott a stabilabb állvány.

Az egyik talán leginkább tesztelésre szoruló területe egy softboxnak a diffúzorok minősége. Ugyanis ez határozza meg, hogy rendszervaku használat ellenére mennyire kapunk egyenletesen megvilágított, négyszög alakú fehér felületet a tükröződésekben. Ez az egyik legnagyobb különbség például az olcsó ebay-es és a némileg drágább itthoni verziók között. Ezen a téren is jelesre vizsgázott a PHOTOKING által forgalmazott tesztalany. 

A softbox fényszórási egyenletessége nem csupán a diffúzorok minőségétől függ, hanem a vaku zoom értékének helyes megválasztásától is. Az alábbi képeken látható, hogyan hatnak a különböző vakubeállítások a diffúzorfelület fényeloszlására. (A fényerőt minimálisra csökkentettem annak érdekében, hogy könnyebben észlelhetők legyenek a különbségek. Attól függetlenül pedig, hogy a legideálisabb beállításnál is érzékelhető, némi négyzetes egyenetlenségű eloszlás, a végeredmény normális fényerőnél homogén, fehér felület lesz.)
 vaku zoom: 24mm + diffúzorkupak

vaku zoom: 24mm

vaku zoom: 105mm

vaku zoom: 24mm + beépített vaku diffúzor

Amint az a fenti képeken is látszik, a legjobb eredményt a negyedik beállítással sikerült elérni. Hogy meggyőződjünk a tükröződésekben fellelhető homogén fehér felületről, íme egy kivágás az egyik tesztképemből. A hangsúly a szemben tükröződő softboxon van.


Lássuk a softboxot néhány gyakorlati használat esetén:

Portré: 
Ez első hallásra nyilvánvaló, de azért vannak itt is korlátok. Méretéből adódóan (annak ellenére, hogy a rendszervaku softboxok között ez nagynak számít) közel sem alkalmas egész alakos portrék megvilágítására. Természetesen, ha kellő távolságra helyezzük a fotózandó alanytól, akkor mindenhova elér a fénye. Ebben az esetben azonban az árnyékok is keményebbek lesznek, valamint a vaku fényerejét is növelnünk kell. A lényeg tehát, hogy arc, félalakos portrékra kiváló, valamint kutya, macska, házi pocoknál is tökéletes lesz. :)
A kezdő fotósok sokszor elkövetik azt a hibát, hogy stúdióvilágítás terén egyszerre a legbonyolultabb és legösszetettebb, több vakus beállításokat próbálják leutánozni. Pedig az alapok elsajátításához bőven elég egy fényforrással kezdeni. Sőt, elég sok profi fotós készített már lélegzetelállító portrét mindössze egyetlen vaku segítségével.
Az alábbi kép egy egyszerű példa félalakos portréra, egyetlen softbox segítségével:


Illusztráció a kép elkészítéséről: 

(balról árnyékoló, jobbról softbox)

Tárgyfotó:
Tudom, nem éppen egy kimondott stripbox, ettől függetlenül megvan benne minden, aminek segítségével, s némi kompromisszummal bőven használható tárgyak fotózására is. A trükk egyszerű: kell egy nagy papír mint végtelen háttér, jobbról, 45fokos szögből a softbox, balról pedig egy derítőlap, és máris az alábbi képekhez hasonló fotókkal örvendeztethetjük az ügyfeleket.



Makró:
Igaz, hogy a makrófotózás terén sokkal inkább megszokottak a kisebb, úgynevezett mini fényformálók, de egy ekkora softbox-al is bőven megéri kísérletezgetni. Íme egy példa:


Összefoglaló: 

A PHOTOKING 80x80cm nagyságú rendszervaku softboxa felhasználhatóság terén igazán sokoldalú és ha kihasználja az ember, akkor mindenképpen megéri beszerezni. Anyagfelhasználás terén nem találtam benne kivetni valót, ahogy az építési minőségre sem lehet panasz. A külső diffúzor tépőzárjának kialakítása például igazán robosztus.

Ha van egy erősebb monopod és egy hozzáértő asszisztens, akkor külső helyszíneken mindenképpen érdemes hanyagolni a sima állványt. Egy monopodra szerelt softbox gyorsabb, mobilabb, egyszerűbb kültéri fotózások alkalmával, valamint kevesebb helyet is foglal. 

Köszönet a győri PHOTOKING-nek, amiért biztosította számomra a terméket.
Farkas Attila
2014.11.23.

Az oldalon található képek Farkas Attila szellemi tulajdonát képezik.
Minden jog fenntartva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése